Ručak

Ćevapi Sarajevski

Pretpostavljam da ima jako puno recepata, ali ovaj ima tajni sastojak.Od sada možete naručiti sve što Vam treba za bilo koji perfektan recept online bilo koje vrijeme u Sarajevu kao i Sarajevske Ćevape putem mimi.ba Sarajevo Ćevap i Nedelja su idealna kombinacija za ukusan ručak.

Priprema

1.
Prokuhati 8 cehni bijelog luka u 1 dl vode ohladiti. Procijediti, luk baciti a vodu preliti preko mesa isjeckanog na kockice. Ostaviti da stoji 24 sata u frizideru.
2.
Premljeti meso jednom pa dodati zacine, sodu bikarbonu i hljeb, i samljeti drugi put (neko ceka pa premelje naredni dan, ali mi je lakse ovako.
3.
Ostaviti meso van frizidera sat – dva, u zavisnosti koliko je toplo – ljeti je dovoljno sat vremena. U tom vremenu dolazi do fermentacije, na relaciji  bijeli luk – mlijecna kiselina koja se nalazi u mesu….
4.
Izvlaciti cevape kroz modlu i i sjeci na zeljenu duzinu.
Ostaviti u frizideru da stoje jos najmanje 24 sata prije pecenja, a pozeljno je odstoji 48 sati.
5.
Namakanje lepinje: prava svjeza lepinja se inace ne namace, jer to onda nisu sarajevski cevapi. problem je kad si vani i kad lepinja bude suha i nikako fina jesti a da se ne namoci, onda skuhati supu od kostiju i dobro je zaciniti, so, biber, paprika, persun i vegeta. Ne odvajati masnocu koja pliva po vrhu nego umociti lepinju u sve to zajedno i staviti na rostilj da voda ispari i lepinja se fino zapece sa obadvije strane.

Posluživanje

Sastojci za 10 osoba

CEVAPI

750 junece meso
250 ovcije meso od vrata
8 cehni bijeli luk
3 kasikice soli
3 kasikice biber
3 kriske hljeba starog
2 cajen kasike sode bikarbone
1 dl vode

SUPA ZA LEPINJU

1 kg kostiju za supu
3 cehna bijelog luka
1 glavica crni luk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *