Dezerti

Choco Mint Torta

Tražite li sladak i čokoladni, a istovremeno osvježavajući desert, rješenje stiže u obliku hladne choco mint torte. Dekorativni listići čokolade i svježe mente dodatno ističu njezin okus.

Priprema

1.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite kalup za tortu Ø22 cm, premažite ga puterom i pospite brašnom.
2.
Za biskvit, pomiješajte brašno, kakao, vinski kamen, sol, šećer i vanilin šećer.
Nakon toga umiješajte jaje, mlijeko i ulje, a na kraju dodajte vrelu vodu.
3.
Smjesu ulijte u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 50 minuta.
Ohlađeni biskvit prerežite na dva dijela.
Jedan dio biskvita vratite u kalup.
4.
Za tamnu čokoladnu kremu, mlijeko pomiješajte sa slatkim vrhnjem i menta šećerom. Usipajte sadržaj vrećice Dolcela Mousse čokolada i lagano promiješajte električnom miješalicom. Nastavite miješati 3 minute maksimalnom brzinom.
5.
Čokoladnu Mousse kremu stavite na pripremljenu podlogu i poravnajte.
6.
Za pripremu svijetle kreme, želatini dodajte 5 žlica hladne vode i ostavite bubriti 10 minuta.
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Umiješajte menta šećer, šećer u prahu i mascarpone.
7.
Na kraju uz miješanje dodajte želatinu koju ste prethodno zagrijali da se otopi.
Dobivenu kremu odmah nanesite na kremu od čokolade i poravnajte.
Sve prekrijte drugim dijelom biskvita i držite u hladnjaku 1-2 sata.
8.
Kad se torta dobro ohladi i postane kompaktna, skinite kalup.
Na kraju pripremite čokoladni preljev (ganache). Čokoladu natrgajte i prelijte vrelim slatkim vrhnjem. Miješajte da se čokolada otopi, a zatim ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
9.
Čokoladnim preljevom ukrasite tortu.
Posluživanje
Prije posluživanja tortu ukrasite listićima čokolade i listićima svježe mente.

 

Savjet

 

Čokoladnim preljevom ukrasite tortu krenuvši uz rub pa prema gornjoj površini torte.

Sastojci

 

ZA BISKVIT:
120 g Glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
1 Dolcela Vinski kamen (18 g)
prstohvat soli
120 g šećera
1 Dolcela Vanilin šećer (10 g)
jaje
120 ml mlijeka
60 ml ulja
110 ml vrele vode
ZA TAMNU KREMU:
Dolcela Mousse čokolada (105 g)
1 Dolcela Menta šećer (10 g)
200 ml hladnog mlijeka
100 ml slatkog vrhnja

ZA SVIJETLU KREMU:

300 ml slatkog vrhnja
Dolcela Menta šećer (10 g)
2 žlice šećera u prahu
100 g mascarpone sira
1 Dolcela Mljevena želatina (10 g)

ZA ČOKOLADNI PRELJEV (GANACHE):

100 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *