Večera

Korak po korak: Rolano teletina pečena

Teško je zamisliti Iftar i porodični ručak ili večeru bez konkretnog komada mesa na stolu! Prijedlog u nastavku je pomalo neobičan, ali apsolutno prikladan!

Koji komad teletine ćete odabrati za ovaj recept prepuštam vama i vašem ukusu. Moja preporuka bi bila teleća prsa koja se inače koriste za punjenja i pečenja u komadu, ili komad telećeg buta koji je izrazito mekano meso bez masnoća.

Ako dobijete debeli komad mesa, nožem ga prerežite s gornje i donje (suprotne) strane, ali ne do kraja. Potom rastvorite meso u jedan veliki odrezak od kojeg ćete moći napraviti veliku roladu.

S mesa uklonite masnoću ako je ima, istucite teletinu s batom za meso te je dobro posolite s obje strane. Ostavite je da odstoji dok pripremate punjenje za roladu.

Na malo ulja prepržite tanko narezani poriluk i grublje nasjeckane bukovače. Gljive dobro posolite i popaprite te nakon par minuta prženja na srednje jakoj vatri, kada poriluk i gljive povenu, dodajte špinat. Ja sam koristio zaleđeni špinat i nisam ga prethodno otapao, već sam ispuštenu tekućinu iskoristio kao vodu na kojoj će se pirjati povrće.

Pirjajte sve dok voda ne ispari iz tave, a po potrebi dodatno posolite i poparite povrće. Na kraju kada je sva tekućina isparila dodajte 4 cijela jaja i umiješajte ih u smjesu. Ne pecite ih duže od minute da se previše ne ispeku jer želite da se to dogodi u pećnici.

Preko teletine rasporedite smjesu sa špinatom. Ostavite rubove teletine prazne jer će vam u suprotnom nadjev curiti van prilikom rolanja mesa. Također obratite pozornost na veličinu mesa i koliko će puta biti moguće zamotati roladu. O tome ovisi i debljina sloja špinata koju ćete rasporediti. Ovdje je zlatno pravilo – ne pretjerati s nadjevom.

Preko špinata rasporedite sušeno voće po želji. Svakako bih vam preporučio da ne izostavljate šljive, brusnice i jabuke jer savršeno pašu u kombinaciji sa teletinom i umacima. Ako namjeravate koristiti marelice, narežite ih na tanke komade jer one, za razliku od ostalog voća, ostanu žilavije i ne upijaju dobro sokove iz rolade.

Na mimi.ba uvjek možete pronaći najbolje recepte za rolovana govedina, teleća rolada, teletina sa šampinjonima, marinirana teletina, teletina sa gljivama, rolovana piletina, i mnogo više! Pratite nas i na socijalnim mrežama facebook i instagram.

One thought on “Korak po korak: Rolano teletina pečena

  1. Jasmina kaže:

    Odlicno! Hvala na dostavljenim namirnicama i uputama za spremanje!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *