Piletina

Piletina Ala Caprese

Nova zamisao kako spojiti meso i prilog, nametnula se sama od sebe kada smo iskušali piletinu ala caprese s ajvarom, sirom i paradajzom te posluženu s mladim krompirom, nanizanim na štapiće.

Priprema

1.
Pileći file stavite u posudu, posolite, dodajte Ajvar i maslinovo ulje. Promiješajte sadržaj i ostavite marinirati oko 20 minuta.
2.
Za prilog, mladi krompir dobro operite (pomoću četkice) i ostavite u kori. Narežite ga na ploške debljine 0,5 cm.
3.
Na zagrijani, lagano nauljen grill, rasporedite ploške krumpira, pa ih popecite prvo s jedne, a zatim s druge strane.
4.
Krompir zatim stavite na list aluminijske folije, lagano ga posolite i pospite svježe mljevenim biberom i ružmarinom.
5.
Krajeve folije savijte i sve zajedno vratite na roštilj, sa strane, gdje roštilj laganije zagrijava.
6.
Za to vrijeme možete ispeći mariniranu piletinu.
7.
Piletinu ispecite na grillu kojeg ste zagrijali na srednju temperaturu.
8.
Kad poprimi rumenu, zapečenu boju, piletina je gotova.
9.
Na vrući pileći odrezak stavite krišku mozzarelle i krišku paradajza.

Posluživanje

Sir će početi lagano topiti, sve nakapajte maslinovim uljem, pospite narezanim bosiljkom i odmah poslužite s blagim ajvarom.

Savjet

Mariniranjem s ajvarom piletina će biti sočnija i imati lijepu boju. Ukoliko imate vrlo mladi i mali krompir, nanižite ga cijelog na štapiće za ražnjiće i ispecite na grillu.

Sastojci za 2 osobe

2 tanja pileća filea
sol
1 kasika Ajvara Podravka
2 žlice maslinova ulja
100 g mozzarelle
1 paradajz
svježi bosiljak
maslinovo ulje

ZA MLADI KRUMPIR S GRILLA:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *