Šareni vrtlog

Kombinacija za savršenu mješavinu uz vječno zavodljivu tjesteninu siguran je preduvjet za ručak koji će se svidjeti vašim najmilijima, uživajte u ljetu i tjestenini uz špinat i pinjole.

Priprema

1.

Špinat očistite, operite i narežite na veće komade.

2.

U zdjelici pomiješajte krušne mrvice, pinjole i 25 ml vode.

Limun

1.30KM7.80KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Špinat 450gr Ledo

2.30KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Tuna u Maslinovom Ulju 120gr Rio Mare

6.90KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Ulje Maslinovo Komina 1l basso

10.45KM
3.

U veću tavicu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite pripremljene mrvice s pinjolima i na srednjoj vatri lagano pržite dok mrvice ne počnu dobivati blago smeđu boju.

4.

Dodajte bijeli luk, kratko promiješajte i dolijte preostalih 200 ml vode.

5.

Kada je voda zakuhala, dodajte crvenu papriku, jednu kasikicu Vegete i promiješajte.

6.

Dodajte špinat, poklopite i na laganoj vatri kuhajte oko 5 minuta.

7.

Tunu ocijedite, dodajte umaku i promiješajte.

8.

Kuhanu i ocijeđenu tjesteninu još toplu dodajte u umak, lagano, ali dobro promiješajte i uklonite s vatre.

9.

Pomoću guljača skinite limunu koricu, narežite je na tanke štapiće, pospite po tjestenini i poslužite.

Posluživanje

Pomoću guljača skinite limunu koricu, narežite je na tanke štapiće, pospite po tjestenini i poslužite.

Savjet

Umjesto špinata možete upotrijebiti i mladu blitvu.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektan ručak online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Pikantne pogačice

Umjesto klasično punjeni pogačica: tijesto – punjene – tijesto, ove se rade od jedinstvene smjese u koju se dodaje pašteta i stoga im je priprema ubrzana. Uz paštetu – kumin, mak i sezam posuti po pogačicama opravdavaju im naziv “pikantne”.

Priprema

1.

U prosijano brašno umiješajte puter, paštetu, malo soli i bibera i dobro ocijeđeni kravlji sir.

2.

Umijesite glatko tijesto i ostavite neka odstoji na hladnom mjestu dva sata.

Dodaj u korpu
Zatvori

Brašno TIP-400 1kg Klas

1.85KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Mladi Sir 250g President

2.75KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Pašteta Kokošija Argeta 95gr

1.75KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Tuzlanska Sol 1kg

1.00KM
3.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto debljine 1 cm.

4.

Kalupom po želji oblikujte pogačice, stavite ih na pobrašnjeni lim, premažite razmućenim jajem i pospite sjemenkama po želji.

5.

Pogačice pecite u zagrijanoj pećnici na 200-220°C 20 minuta.

Posluživanje

Poslužite uz kiselo povrće i masline.

Savjet

Za izrezivanje tijesta možete upotrijebiti kalupe različitih oblika.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektno pecivo online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Tacosi s grahom

Maštovitost meksičke kuhinje ukomponirana u tacose, u tren oka postaje kompletan obrok, a okus upotpunjava umak od jogurta i bijelog luka.

Priprema

1.

Na zagrijano ulje stavite mljeveno meso i uz miješanje popecite do rumene boje.

2.

Umiješajte ocijeđeni grah, posolite i pospite mljevenim crnim biberom. Kratko propirjajte da se sastojci povežu.

3.

Avokado očistite, narežite na kriške i nakapajte sokom limete.

4.

Paradajz prerežite popola, a salatu narežite na rezance.

5.

Grčkom jogurtu dodajte protisnuti bijeli luk, malo soli, svježe mljeveni crni biber i korijandar.

6.

Tortilje lagano zagrijte na suhoj tavi da se lakše saviju, pa ih nadjenite pripremljenim mesom s grahom. Preko nadjeva stavite malo salate, paradajza, avokada i malo umaka.

Posluživanje

Poslužite odmah.

Savjet

Volite li pikantniji okus, u umak dodajte malo Vegeta Maestro chilija.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektnu tortilju online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Torta s malinama

Torta s malinama izuzetna je u svakom pogledu, od neobičnih spirala u podlozi pa do raskošne kreme jednostavno ukrašene svježim malinama. Za ovu tortu se stvarno vrijedi potruditi.

Priprema

1.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, mikserom izmiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer i sol. Dodajte omekšali puter.

2.

Na kraju naizmjenično umiješajte snijeg od bjelanjaka i brašno koje ste pomiješali s Gussnelom i praškom za pecivo.

Dodaj u korpu
Zatvori

Jaja Klasa A 10 Komada

2.30KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Malina Smrznuta 450gr Ledo

7.65KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Premium Puter 200gr Meggle

4.75KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Šlag Sprej 250ml Meggle

3.45KM
3.

Pleh (vel. 28×38 cm) obložite pek papirom i na to izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Pečeni biskvit izvadite na vlažni ubrus, uklonite papir, zarolajte i ohladite.

4.

Zatim biskvit narežite na trake široke oko 2 cm i premažite ih marmeladom. Na dno okruglog kalupa za torte (promjera 22 cm) od sredine prema van kružno slažite trake tako da dobijete oblik velike spirale.

5.

Želatinu stavite u hladnu vodu da nabubri, a zatim je otopite u vodenoj kupelji. Čvrsto istucite slatko vrhnje, dodajte šećer, jogurt, džem od jagode i na kraju otopljenu želatinu.

6.

Smjesu izlijte u kalup na pripremljenu podlogu od biskvita i ostavite ju hladiti oko dva sata.

7.

Po površini torte rasporedite svježe maline i prelijte ih preljevom za torte.

Posluživanje

Prije posluživanja tortu odvojite od kalupa i narežite.

Savjet

Prije nanošenja preljeva tortu stavite u zamrzivač, kako se pri nanošenju preljeva ne bi topila.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektan dezert online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Torta ledeni vjetar

Upustite se u ledenu avanturu i uživajte!

Priprema

1.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer u prahu uz miješanje, a na kraju ocat. Lim za pečenje (30 x 40 cm) obložite papirom za pečenje i po njemu ravnomjerno razmažite smjesu od bjelanjaka.

2.

Pecite oko sat vremena u pećnici zagrijanoj na 150 °C. Kora ne smije biti suha već mekana (bjelanjci koaguliraju i postanu kompaktna smjesa). Ohlađenu koru prerežite na tri dijela.

Jagode

3.50KM14.00KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Jaja Klasa A 10 Komada

2.30KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Mlijeko Lacto Free 1,5%mm 1L Meggle

1.89KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Premium Puter 200gr Meggle

4.75KM
3.

Žumanjke i šećer izmiješajte u pjenastu smjesu te umiješajte gussnel, vanilin šećer i malo mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, smanjite vatru i umiješajte pripremljenu smjesu.

4.

Zagrijavajte uz miješanje i kad se smjesa zgusne, maknite s vatre, isipajte u drugu posudu i ohladite. Puter sobne temperature pjenasto istucite i umiješajte u ohlađenu kremu.

5.

Slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte Šlag fix.

6.

Prvu koru premažite s trećinom kreme, posložite po njoj narezane banane (nakapane limunovim sokom da ne potamne). Zatim stavite sloj šlaga i prekrijte drugom korom.

7.

Koru premažite kremom, posložite narezane jagode te premažite šlagom, pa prekrijte trećom korom. Nju premažite kremom, posložite narezan kivi i na njega nanesite šlag.

8.

Kolač ukrasite šlagom i voćem po želji.

Posluživanje

Kolač dobro ohladite i ukrasite prije posluživanja.

Savjet

Tortu možete pripremiti i s voćem iz kompota (marelice, ananas).

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektan dezert online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Povrtne tortilje

Povrtne tortije prvi su izbor kada tražite jednostavno i brzo gotovo jelo, jer obiluju okusima, a dodatna vrijednost postignuta je mekanim tofuom ili ribanim sirom, ovisno o navikama i preferencijama.

Priprema

1.

Nadjev za tortilju pripremite tako da u posudu stavite Tortilla mix, narezani ljubičasti luk, na kockice narezan krastavac, narezani paradajz, salatu narezanu na trakice i tofu narezan na kockice ili nariban.

2.

Smjesu lagano posolite, pospite mljevenim biberom, dodajte ulje i promiješajte.

3.

Pripremljenom smjesom nadjenite tortilje i savijte ih.

Posluživanje

Prije posluživanja možete ih prerezati.

Savjet

Umjesto tofua možete koristiti naribani polutvrdi sir i 1 − 2 kasikice grčkog jogurta.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektnu tortilju online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Desert pudinga od čokolade s čokoladnim preljevom

Jednostavna i provjerena kombinacija usrećit će vaše najdraže jer čokolada sa čokoladom može također biti dobra kombinacija, a uz liker od narandže bit će to pravi užitak.

Priprema

1.

Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i 5 kasikica mlijeka da dobijete homogenu smjesu.

2.

Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre i umiješajte razmućeni puding. Kuhajte 1-2 minute uz miješanje, dodajte narandže koricu te vruć razlijte u čaše i ostavite da se hladi.

3.

Umak pripremite tako da zagrijete vrhnje za kuhanje, maknite s vatre i dodajte čokoladu natrganu na kockice. Miješajte dok se čokolada ne otopi da dobijete umak. Na kraju umiješajte liker i ohladite.

Posluživanje

Hladni puding poslužite preliven čokoladnim umakom. Po želji ukrasite šlagom, voćem ili čokoladnim ostrušcima ili nasjeckanim pistacijama, lješnjacima…

Savjet

Umjesto likera od narandže, možete staviti neki drugi, primjerice višnju. Puding dobro ohladite prije posluživanja.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektan dezert online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Egzotični smoothie

Smoothie je pojednostavljeni način kako unositi voće u organizam a da ga pritom na zanimljiv način prezentirate sebi i prijateljima.

Priprema

1.

Narežite par jagoda na kriške i posložite s unutarnje strane staklenke počevši slaganje od dna prema gore, tako da imate jasan vidljivi presjek jagode kroz staklo.

2.

Ogulite mango i bananu. Jedan dio manga narežite na komade i zamrznite, ostatak izblendajte u blenderu s ocijeđenim narančinim sokom. Bananu ogulite, narežite na komade, ubacite u blender i izmiksajte s narančinim sokom. Sada imate dvije kremaste strukture voća koje možete spojiti.

3.

Za treći sloj izmiksajte u blenderu do kremaste strukture banane, svježe jagode, malo mlijeka, jogurt od jagoda ili obični (kada ga izmiksate s jagodom dobivate jogurt of jagoda).

4.

Sada kada imate sve elemente možete složiti svoj savršeni smoothie. Započnite s banana smoothijem, ulijte u staklenku i nakon toga pospite s pripremljenim posipom. Nakon toga ponovite postupak sa jagodama, smoothijem i završite s kremastim mangom i komadima manga po vrhu.

Posluživanje

Ohladite u frižideru teglicu, staklenu bocu ili ako nemate onda prozirnu čašu.

Savjet

Možete koristiti niskokalorični jogurt od jagode, a može i običan.Vanilija, badem ili med također su dobra kombinacija, a šećer nemojte koristiti u ovim voćnim  kombinacijama, jer voće ima sasvim dovoljno svojih prirodnih voćnih šećera.

Zamrznuto voće u kombinaciji s narančinim sokom bolje će se ponašati u ovakvom načinu rađenja smoothieja.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektan smoothie online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Ljetna torta – fondant sladoledi

Sladoled….bez imalo sumnji, najbolje i najdraže nam ljetno osvježenje! Zašto onda ne biste pripremili laganu čokoladnu tortu sa motivima sladoleda koje ćete vrlo brzo izraditi koristeći se fondant masom?

Priprema

1.

Pripremite sastojke te krenite od lješnjaka koje popržite na suhoj tavi, a zatim pustite da se ohlade, očistite i sameljite.

2.

Uzmite jaja, odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.

U drugoj posudi žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer te izradite mikserom dok se šećer ne otopi. Postepeno dodajte ulje i mlijeko te miksajte. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj te dodajte smjesi od žumanjaka. Dodajte i kakao i izradite mikserom. Nakon toga dodajte brašno, prašak za pecivo i samljevene lješnjake te izradite dobro mikserom da se sastojci povežu. Kuhačom/špatulom  sada lagano umiješajte u smjesu od žumanjaka čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Smjesu za biskvit ulijte u kalup promjera 26 cm kojeg ste prethodno namazali i obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 160°C-180°C ovisno o jačini vaše pećnice.

Dodaj u korpu
Zatvori

Čokolada Za Kuhanje 300gr Kandit

3.40KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Mlijeko Lacto Free 1,5%mm 1L Meggle

1.89KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Sladoled Quattro Jaffa 900ml Ledo

6.20KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Torta 950 g Nougat Gusto

9.15KM
3.

 Pustite biskvit da se dobro ohladi (preporuka napraviti ga dan ranije), a zatim ga prerežite na način da dobijete tri jednake kore.

4.

Krenite sa pripremom prve kreme:

Sadržaj vrećice pudinga od vanilije pomiješajte sa šećerom, a zatim dodajte 0,5dl mlijeka i dobro promiješajte da ne ostanu grudice. Ostatak mlijeka (2,5dl) stavite u lonac da zakuha, a potom dodajte puding i mješajte dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i u vruće dodajte 50g bijele čokolade te promiješajte da se rastopi i jednolično rasporedi. Pustite da se dobro ohladi.

Istucite vrhnje za šlag 5+ te zajedno sa mascarpone sirom dodajte u puding i izradite dobro mikserom.

5.

Nastavite sa pripremom druge kreme:

Sadržaj vrećice pudinga od čokolade pomiješajte sa šećerom, a zatim dodajte 0,5dl mlijeka i dobro promiješajte da ne ostanu grudice. Ostatak mlijeka (2,5dl) stavite u lonac da zakuha, a potom dodajte puding i mješajte dok se ne zgusne. Maknite sa vatre i u vruće dodajte 50g tamne čokolade i promiješajte da se rastopi i jednolično rasporedi. Pustite da se dobro ohladi.

Istucite vrhnje za šlag 5+ te zajedno sa mascarpone sirom dodajte u puding i izradite dobro mikserom.

6.

 Slažite tortu koristeći obruč kalupa na način da prvu koru lagano namočite rumom i mlijekom, zatim stavite čokoladnu kremu, poravnajte, stavite drugu koru biskvita koju također namočite mlijekom i rumom. Zatim stavite kremu od vanilije, poravnajte i poklopite trećom korom biskvita. Tortu ostavite u hladnjaku 2-3 sata da se ohladi, a zatim maknite obruč i nožem zagladite bočnu stranu torte.

7.

Pripremite premaz za tortu kako biste uredno “zalijepili fondant masu na tortu:

Puter sobne temperature mikserom izradite sa šećerom u prahu i mlijekom. Smjesa koju ste dobili dostatna je premaz torte u tankom sloju, ali i ljepljenje izrađenih fondant figurica. Tortu premažite kad se dobro ohladila, a zatim ju vratite u hladnjak dok pripremate fondant masu

8.

Uz Dolcelinu smjesu za pripremu bijelog fondanta koji ne sadrži glicerin, vrlo brzo i jednostavno možemo dobiti fondant masu.

Sadržaj jedne vrećice uspite u posudu i pomiješajte s 40 ml (4 velike žlice) vruće vode. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu fondant masu koja se ne lijepi za ruke i posudu. Isto ponovite i sa drugim pakiranjem fondant mase, a zatim spojite obje mase u jednu. Razvaljajte masu tako da dobijete veliki krug, pomažući se šećerom u prahu kako se ne bi lijepilo za radnu površinu, a zatim kuhinjskim valjkom pažljivo prenesite na tortu i rukama pažljivo i postepeno zagladite bočnu stranu torte. Višak fondant mase odrežite nožem.

Ostatak mase poslužit će vam za izradu figurica sladoleda. Moja preporuka jest da kod bojanja fondant mase koristite isključivo boje u gelu koje ne sadrže tekućinu. Igrajte se, oblikujte najdraže vam sladolede i svakako uključite i najmlađu populaciju u pripremu zanimljivih figurica.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektnu tortu online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave

Torta s jagodama, kremom od vanilije i šlagom

Za uživanje u lijepim stvarima ne trebaju nam posebni argumenti, a ako baš hoćete – prve domaće jagode na tržnicama odličan su argument za napraviti tortu s jagodama, kremom od vanilije i šlagom. Jednostavna je za pripremu i traži svega nekoliko sastojaka.

Priprema

1.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Mali kalup za tortu (Ø20 cm) obložite papirom za pečenje.

2.

U posudu stavite bjelanjke i prstohvat soli pa miješajte mikserom dok se ne zapjene. Dodajte šećer i nastavite miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg. Zatim ih pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.

Dodaj u korpu
Zatvori

Čokolada Za Kuhanje Menaž Štark 100gr

1.35KM

Jagode

3.50KM14.00KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Jaja Klasa A 10 Komada

2.30KM
Dodaj u korpu
Zatvori

Mlijeko 1,5%mm 1L Meggle

1.65KM
3.

U drugoj posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte jaja. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se volumen ne udvostruči. Umiješajte brašno, zatim lopaticom umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja.

4.

Nježno ih miješajte slastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više zraka. Na kraju dodajte otopljeni puter lagano ga dolijevajući po rubu zdjele. I njega umiješajte pa cijelu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za torte.

5.

Tortu pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 – 40 minuta dok na površini dobije zlatnu boju. Provjerite čačkalicom i gotov biskvit pustite da se ohladi.

6.

Za kremu pomiješajte mlijeko i Vanilin šećer u posudi debljeg dna. Zagrijavajte sve na umjerenoj vatri do točke vrenja pa maknite sa strane.

7.

U posudici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i škrobno brašno. Dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.

8.

Ovu smjesu ulijte u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom na laganoj
vatri dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako se krema ne bi previše zagrijala ili nastale grudice. Kada se krema zgusne maknite je s vatre, stavite u drugu posudu te prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

9.

Puter sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast. Dodajte ga ohlađenoj kremi i miješajte mikserom na srednjoj brzini da dobijete glatku kremu. Hladan biskvit izrežite na tri jednake kore.

10.

Prvu od kora stavite na tanjur za posluživanje. Premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda.

11.

Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.
Drugu koru premažite preostalom kremom pa opet posložite narezane jagode.
Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.

12.

Odložite tortu u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se krema dobro stisnula.
Slatko vrhnje pomiješajte s Vanilin šećera pa sve mikserom izradite u čvrsti šlag.
Ohlađenu tortu cijelu premažite šlagom.

13.

Na kraju je ukrasite cijelim jagodama ili posložite narezane jagode u nekom zgodnom
uzorku.

Posluživanje

Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.

Savjet

Nekoliko lijepih jagoda sačuvajte za dekoraciju.

Od sada možete naručiti sve što Vam treba za perfektnu tortu online u bilo koje vrijeme u Sarajevu putem mimi.ba  internet dostava Sarajevo ima odličan Servis internet dostave